به گزارش راهبرد معاصر، وبگاههای روزنامه «یدیعوت آحارونوت» و «واینت» به نقل از یک منبع ارشد امنیتی نوشتند: «هیچ تصمیمی برای پیشبرد این موضوع وجود نداشته و هیچ طرح جایگزینی نیز وجود ندارد. سطح سیاسی مطمئن بود که به سمت یک توافق تبادل اسرا که شامل خروج از جنوب نوار غزه میشود، حرکت میکند و بنابراین به نظر میرسد که از این اقدام عقبنشینی کرده است. اکنون این طرح کنار گذاشته شده است.»
در این راستا یک منبع امنیتی فاش کرد که طرحهای ایجاد یک «شهر بشردوستانه» در رفح متوقف شده است. این طرحها برای صدها هزار فلسطینی به عنوان اولین گام برای تشویق آنها به ترک داوطلبانه نوار غزه در نظر گرفته شده بود.
این منبع توضیح داد که «حقیقت دیگر عامل تعیینکننده نیست، بلکه نحوه ارائه آن و تأثیر آن بر افکار عمومی بینالمللی است. ما به وجهه خود آسیب قابل توجهی وارد کردهایم. مشکل این است که به جای آمادگی قبلی و جلوگیری از بحران تصمیمات ما در آخرین لحظه و به صورت موردی گرفته میشود.»
این منبع همچنین خاطرنشان کرد که از ماه مارس، اسرائیل به دلایل سیاسی ورود کمکها را متوقف کرده است، زیرا میترسد وزرایی که تهدید به سقوط دولت میکنند، ائتلاف را منحل کنند.
او ابراز عقیده کرد رژیم صهیونیستی میتوانست جامعه بینالمللی و سازمان ملل را متقاعد کند تا کمکهای گیر افتاده در گذرگاههای زیکیم و کرم ابوسالم را توزیع کنند و با این کار میتوانست از انتقادات شدید در امان بماند.
در اوایل ماه آوریل، یدیعوت آحرونوت و واینت گزارش دادند که ارتش از ردههای سیاسی درخواست کرده است تا کریدورهای بشردوستانه را برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی بازگشایی کنند.
با این حال، وزرای دولت امتناع کردند و «بتسلئیل اسموتریچ»، وزیر دارایی، حتی متعهد شد که اجازه ندهد «حتی یک دانه گندم» وارد غزه شود و به طور معروف اعلام کرد: «لبهایم را بخوانید.».
اما چند هفته بعد، اسموتریچ عقبنشینی کرد و اجازه بازگشت کامیونها را داد. دهها کامیون از طریق گذرگاه زیکیم وارد نوار غزه شمالی شدند، جایی که در منطقه العطاطره غارت شدند.
چهار مرکز توزیع مواد غذایی که حدود دو ماه پیش توسط اسرائیل تأسیس شده بود و اسموتریچ آن را «گامی تاریخی» خواند، نیز به یک شکست آشکار تبدیل شدهاند.
در این زمینه، روز یکشنبه نوار غزه شاهد به اصطلاح «آتشبس بشردوستانه» بود که به طور یکجانبه توسط اسرائیل اعلام شد و حماس را به هیچ چیز ملزم نمیکند.
این آتشبس با هدف تشویق ساکنان به سفر برای جمعآوری کمک، چه از طریق ارسال هوایی و چه از طریق حمل و نقل زمینی، انجام میشود.
یک منبع امنیتی گفت: «آتشبسهای بشردوستانه فقط در مناطقی که درگیری در آنها جریان ندارد، اعمال میشوند. ما گذرگاههای بیتور را به روی ساکنان غزه باز نکردیم. آنها فقط اجازه دارند در مناطقی که شاهد درگیری نیستند، برای دریافت خدمات درمانی یا کمکهای پزشکی تردد کنند.»
وی افزود: «این صرفاً یک نمایش رسانهای است که با هدف متقاعد کردن جهان مبنی بر اینکه قحطی وجود ندارد، انجام میشود! ما قبل از شروع جنگ از چنین آتشبسهایی استفاده میکردیم.»
انتظار میرود این آتشبسها حداقل یک هفته ادامه داشته باشند، اما در صورت وقوع تحولات ناگهانی در صحنه، میتوانند به حالت تعلیق درآیند./ ایسنا